23 kwietnia 2011

Święconka

Święconka czyli święcenie pokarmów. Zwyczaj ten trafił do Polski już w XIII wieku.

Co powinno znaleźć się w koszyku? I dlaczego?

* jajka - symbolizuje odradzające się życie i zwycięstwo nad śmiercią;

* pieczywo - w tradycji chrześcijańskiej symbolizuje ciało Chrystusa. Dodatkowo jest jednym z podstawowych pokarmów, jego obecność w święconce ma więc zapewnić dobrobyt i pomyślność;
* kiełbasa - niegdyś dobro niemal luksusowe, w koszyku symbolizuje zdrowie i dostatek;
* sól - chroni przed zepsuciem, nadaje smak, jest życiodajnym składnikiem - podobno ma moc odpędzania wszelkiego zła;
* chrzan - symbol siły i fizycznej tężyzny;
* ser - jako produkt otrzymywany z mleka, symbolizuje relacje człowieka z przyrodą, wzajemną przyjaźń;
* ciasto - najlepiej, by było własnoręcznie upieczone - jest odzwierciedleniem umiejętności i doskonałości;
* baranek - symbolizujący Chrystusa

Koszyk trzeba też starannie ozdobić. Najczęściej jego dno wykłada się białą serwetką, a brzegi dekoruje gałązkami bukszpanu, borówki, baziami oraz kwiatami.

 




 Informacje zaczerpnięte z różnych stron internetowych.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentując pozostawiasz po sobie ślad, dzięki któremu ja na pewno zajrzę do Ciebie ;)